Mięta świeża

Garść świeżej mięty waży 2 g.

  100g na zdjęciu (2 g)
Energia 43 kcal 1 kcal
Białko 3,8 g 0,1 g
Tłuszcz 0,7 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 5,3 g 0,1 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Mięta świeża kalorie w 100g: 43kcal

Zobacz więcej: garść świeża mięta 2g

Ostatnia aktualizacja: 2017.06.21

Ważenie dodano: 2017.05.12 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/30 18:00
    Lubię świeżą miętę. Pasuje mi w szczególności do dań przyrządzanych na słodko. Bądź jako element dekoracyjny do tychże dań :) A Wy w jaki sposób i do czego najczęściej ją wykorzystujecie ?
  • Rośnie mi jak szalona w doniczce na parapecie (kilka odmian ;)). Dodaję do wody z cytryną, parzę z niej herbatę, a w planie mam lody i tort miętowy. I świetnie pachnie na stoliku :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/05/31 07:48
    Ostatnio zasadziliśmy bazylię grecką, ale do nasion przedostała się jakimś cudem mięta.Po środku doniczki z bazylią wyrasta, przodując w wysokości łodygi, mięta. :)))
  • Czy tylko dla mnie ta sklepowa mięta nie pachnie i smakuje świeżością, ale ma taki dziwny aromat, jakby benzyny? Bardzo mnie to drażni i już dawno nie mogę znaleźć do kupienia świeżej mięty która by miała swój własny charakterystyczny aromat.
  • @pastelova zapach bardzo zależy od odmiany. Większość doniczkowych mięt w marketach z jakimi się spotkałam (takich przy ziołach do kupienia) to mięta pieprzowa, wg mnie najmniej przyjemna w smaku i zapachu (chociaż benzyny tam nie wyczuwam). Możesz poszukać różnych odmian - różnią się zapachem i jego intensywnością. Czasem można trafić też na różne odmiany w doniczkach (w nasionkach do zasadzenia łatwiej), ostatnio nawet widziałam w którymś sklepie miętę pomarańczową.
  • @stand pewnie to dokładnie zapach benzyny nie jest, ale dla mnie jest bardzo nieprzyjemny w smaku i zapachu. Faktycznie, raz udało mi się kupić miętę bodajże cytrynową i była bardzo przyjemna. W takim razie spróbuję posadzić sama.
  • @pastelova kiedyś w którymś markecie (chyba Auchan) widziałam mix mięt - 4 rodzaje w jednej doniczce, można powąchać i ocenić. Pomijając wariacje typu mięta czekoladowa, ja polecam miętę polną i miętę zieloną (spearmint, chyba taka najbardziej klasyczna), obie mają słodki zapach i smak i łatwo można dostać sadzonki.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/06/04 17:34
    @stand: "parzę z niej herbatę" Mam bardzo miłe wspomnienia odnośnie herbaty sporządzanej ze świeżych liści mięty. W czasie studiów koleżanka mieszkająca w tym samym akademiku co ja, zapraszała mnie na takową herbatkę, gdy przywoziła miętę od rodziców z działki. Smaczna herbatka w miłym towarzystwie. Pozdrowienia dla Beatki ! :)
  • @stand dziękuję za radę, na pewno skorzystam! Bo marzy mi się dodawanie smacznej mięty do koktajli, szczególnie teraz przy sezonie truskawkowym :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/06/04 19:14
    @stand: "widziałam mix mięt - 4 rodzaje w jednej doniczce" Oooo. Ciekawa propozycja ! Będę zatem szukać na półkach :)
  • Ostatnio zrobiłam lody miętowe - ubita śmietana 30%, mleczko skondensowane (ilość do smaku - nie można zrezygnować, bo zmieni się konsystencja) i rozblendowane liście mięty ze śmietaną - wszystko razem zmiksować. Wyszły bardzo smaczne - polecam, do tego nie trzeba używać maszyny do lodów ani miksować co pół godziny. Można dodać pokrojoną czekoladę lub zaparzoną w mleku herbatę miętową dla wzmocnienia smaku (albo dodać więcej liści :)).
  • @stand... o mamo. *.* ciekawe czy dałoby radę to jakoś na kokosowym zrobić.
    Skazo białkowa, nienawidzę cię bardzo.
  • @Pysiakowska - pewnie by się dało, tylko trzeba by pewnie co 30 min wyjmować i miksować masę z zamrażalnika przez 4-6 godzin, żeby lody nie zamarzły na kamień ;-)
    Inne opcje, które widzę: bardzo gęste domowe mleko migdałowe + mięta i słodzidło albo dodać do mleka kokosowego rozblendowanego zamrożonego banana lub dwa. Konsystencja powinna być ok (lody z zamrożonych bananów są bardzo fajne i kremowe), ale nie wiem jak wyszłoby smakowo.
  • Lody bananowe są u mnie na tapecie prawie codziennie zimą w porze sniadaniowej (zawsze zaczynam dzień od owoców) :) uwielbiam je, nawet pod ważeniem banana podałam długa listę moich ulubionych smaków. Ale to jednak nie to samo, Twój oryginalny przepis brzmi tak kremowo <3 dzięki za podpowiedz!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę