Smażony filet z mintaja

Filet z mintaja po usmażeniu waży 100g (przed usmażeniem, zamrożony ważył 160g)

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 171 kcal 171 kcal
Białko 14,6 g 14,6 g
Tłuszcz 11,1 g 11,1 g
Węglowodany 3,7 g 3,7 g
Błonnik 0,6 g 0,6 g

Smażony filet z mintaja kalorie w 100g: 171kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g mintaj Boże Narodzenie

Ostatnia aktualizacja: 2015.02.22

Ważenie dodano: 2009.09.22 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jest smażony w panierce??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/02/15 11:37
    Witam serdecznie,
    Przedstawiony na zdjęciu filet z mintaja, przed smażeniem został obtoczony w mące.
    Izabela
  • Witam:)
    Czy ten filet był rozmrażany przed smażeniem, czy od razu "do panierki i na olej"?
    Pytam, bo nie umiem tak usmażyć ryby, żeby mi się nie rozleciała:(
    Pozdrawiam:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/04/23 19:53
    Z zamrożonego fileta "pozbyłam się" jedynie glazury, osuszyłam ręcznikiem papierowym, szybko obtoczyłam w mące i od razu włożyłam na dobrze rozgrzaną patelnię zawierająca niewielką ilość tłuszczu. Podczas smażenia pamiętaj, żeby za szybko nie przewracać ryby - trzeba poczekać kilka minut, aż wytworzy się chrupiąca skórka - to również w pewnym sensie zapobiega rozpadaniu się. Ale największe znaczenie ma ilość glazury w rybie. Im więcej, tym ryba gorzej zachowuje się podczas smażenia...
    Osobiście polecam ryby świeże (które idealnie smakują upieczone ;)). Z jednej strony wydają się droższe, ale biorąc pod uwagę, ile dodatkowej wody wpływającej na wagę - zawierają w sobie ryby mrożone - wychodzi prawie na to samo. A potrawy z ryb świeżych są znacznie smaczniejsze.
    Izabela
  • ile i jaki tłuszcz? łyżka oleju?
  • Mintaj panierowany kilka razy w panierce złożonej z bułki tartej, jajka, przez co panierka byłaby gruba i chrupiąca miałby dużo więcej kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/30 16:56
    @Lilka: oczywiście, że tak. Ponadto bułka tarta wchłania tłuszcz jak gąbka...
  • Czyli na taki smażony filet z mintaja w bułce tartej i w jajku trzeba liczyć gdzieś z 300 kcal/100g ? To prawie jak paluszki rybne.
  • jutro na obiad ma byc smazony mintaj, moja rodzina ma juz dosc pieczonych i chce zjesc taka smazona na tluszczu. zna moze pani jakies triki aby ryba jaknajmniej nasiakneła olejem z patelni? moze gruba panierka, a potem ja zdiac, czy smazyc bez panierki, niewiem. moze sa jakies sposoby?
  • Mademoiselle 2011/03/17 21:07
    oo, podpinam się do pytania :)
  • nie jestem Panią Izabelą ale byłam kiedyś na wykładach na Wydziale żywienia SGGW gdzie dowiedziałam się, że smażeie w głębokim tłuszczu (np frytownica) jest DUŻO ZDROWSZE niż na patelni (w obu przypadkach rozpartujemy świeży tłuszcz), bo:
    1. rzecz się dużo krócej smaży przez co szkodliwe tłuszcze trans się nie dostają do wewnątrz i przez wyższą temp niż na patelni mieso/ryba jest szybciej przyrządzona przez co wchłania mniej tłuszczu.
  • a miruna ile bedzie miała??
  • :O:O:O TYLKO TYLE?! :O
    oj to dziś zjem obiadek mamusi :3
  • Używam go w dzienniku jako mojego ulubionego słonego sera, bo ma bardzo podobne wartości :P Szkoda, ze nie mozna dodać do dziennika własnych produktów, tak jak jest to możliwe na potreningu.pl
  • Hm, skoro zamrożony i ważący 160 g mintaj ma 26 g białka, to dlaczego ten sam kawałek po usmażeniu ma białka tylko 14 g? Czy proces rozmrożenia i smażenia wpływa na zawartość białka? Pozdrawiam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/22 14:57
    @Mr Joy: Zauważ, że zmianie nie uległo jedynie białko... http://www.ilewazy.pl/mrozony-filet-z-mintaja. Do sporządzenia ryby została użyta mąka oraz oliwa. Te składniki nie zawierają wyłącznie białka, ale również węglowodany (mąka) i tłuszcz (głównie oliwa). Gdybyś rozpatrywał obróbkę cieplną samej ryby, liczby kształtowałyby się w zupełnie inny sposób.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę