Porcja karbowanych frytek z piekarnika

Karbowane frytki z piekarnika

Porcja karbowanych frytek z piekarnika waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 213 kcal 426 kcal
Białko 4,0 g 8,0 g
Tłuszcz 6,7 g 13,4 g
Węglowodany 32,7 g 65,4 g
Błonnik 3,3 g 6,6 g

Karbowane frytki z piekarnika kalorie w 100g: 213kcal

Zobacz więcej: porcja frytki karbowane 200g piekarnik

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.14

Ważenie dodano: 2013.05.15 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: ziemniaki, olej słonecznikowy (5 %).
Producent: McCain Poland
Marka: 1 2 3 Frytki
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • nie myślałam, że frytki z piekarnika mają aż tak dużo kalorii! wychodzi na to, że najlepiej robić domowe :D
  • asiajbjb 2013/05/15 22:01
    omfg nie spodziewałam sie ,ze az tyle
  • ojej sporo... to przez to, że te frytki zamrożone były wcześniej wstępnie podsmażone? faktycznie lepiej domowe wrzucić do piekarnika :)
  • Dużo kalorii? Taki ryż ma 350kcal na 100g. Tymczasem te frytki tylko 210, pomimo opinii o dużej kaloryczności.
  • melanges 2013/05/15 22:59
    Nieważna jest ilość kalorii, a jakość. Lepiej wyjdziesz na zjedzeniu 400kcal warzyw niż 400kcal słodyczy. ;)
  • Kaloryczność nie jest tragiczna, a czasem można zjeść na obiad z ketchupem ;D
  • @Swoosh
    Też mi porównanie. Patrz zawsze na tłuszcz i węglowodany, a nie na kalorie. Powtórzyłabym tu zdanie Melanges.
  • zrobione tym sposobem i tak mają mniej kcal niż gdyby te same frytki wrzucić na tłuszcz ;)

    ale jak na razie dla mnie odpada póki co
  • czekałam na takie ważenie :) chociaż myślałam, że mają mniej kcal :) rzeczywiście nigdy nie pomyslalam ze mają w sobie już tłuszcz bo są już raz smażone.
  • asia1991 2013/05/16 14:20
    A mam pytanie, jaka była waga tych frytek- tej widocznej na zdjęciu porcji przed pieczeniem? były to mrożone frytki? Przypuszczam że waga przed podpieczeniem była większa- ok 300g?
  • @melanges
    Oprócz błonnika i makroskładników nie będzie zbyt dużej różnicy dla organizmu. Oczywiście jeszcze fakt, że na pewno zapełnisz się bardziej warzywami.
    @nicod
    Prawie 7g tłuszczu. Nie jedz bo umrzesz.
  • boże święty, ile kalorii! :o nie jadam takich rzeczy od ponad 3lat i jakoś nie żałuję ;)
  • piekarnik 2013/05/17 11:43
    Ja się ostatnio rozsmakowałam w domowych frytkach z piekarnika, na 700g ziemniaków około 3 łyżki oliwy dobrze wsmasować plus jakieś ziółka i do piekarnika, pycha!
  • Frytki najlepsze i najzdrowsze: Obrać 3-4 ziemniaki pokroić na frytki wypłukać skrobie osuszyć,wlać łużkę oliwy wymieszać dodać sól ja dodatkowo dodaje przyprawę do ziemniaków piekarnik ogrzać do 200 C frytki układać by się nie stykały na papierze do pieczenia i piec do zarumienienia. Mało kaloryczne chrupiące i pyszne :) A ile mniej kalorii :P
  • Mniam, ale bym teraz zjadła ;D [komentarz edytowany - usunięty fragment niezgodny z zasadami komentowania. Maciej.]
  • [komentarz edytowany - usunięte odniesienie od wyciętego fragmentu wypowiedzi powyżej. Maciej]
    Ale co do tego, że wszystko jest dla ludzi mogę się zgodzić ;) Nawet takie frytki raz na jakiś rzadki czas.
  • "Oprócz błonnika i makroskładników nie będzie zbyt dużej różnicy dla organizmu. Oczywiście jeszcze fakt, że na pewno zapełnisz się bardziej warzywami."
    Będzie, będzie :) Pieczone ziemniaki mają 95 IG, a ryż (biały) 70, choć i tak lepszy brązowy (50), a jak ktoś nie lubi smaku brązowego, to polecam ryż basmati - również 50 IG, a zbliżony do smaku białego.
  • Nie ma sensu kupować gotowych frytek. Znacznie lepiej zrobić frytki z własnych ziemniaków i wstawić do piekarnika. Będą o wiele zdrowsze.

  • im grubsza frytka tym mniej tłusta frytka :) .jeśli już mówimy o frytkach tradycyjnych

    a jak własne z piekarnika to po prostu ziemniaczki pokroić i do piekarnika bez tłuszczu :)
    smakują wyśmienicie :)
  • jesli surowe ziemniaki, nie takie z paczki, upieke jak frytki w piekarniku, bez oleju, to moja tyle kalorii co ziemniak, tak?
  • @szelli zblizona :) jezeli cokolwiek by sie zmienilo, to tak minimalnie, ze nie ma co liczyc
  • Mam pytanie .Ile mniej więcej gram miały te frytki przed pieczeniem? Pod wpływem cpieczenia zmniejsza się gramatura?
  • Właśnie piekę frytki i na opakowaniu jest napisane, że na 125 g mają ok 160 kalorii, ogólnie przy 100 wychodzi 130, tak więc o wiele mniej niż tutaj hmm. Może mniej oleju mają? Skąd taka duża różnica?
  • aaa bo te są z piekarnika już - skurczone, więc mniej ważą po upieczeniu kumam;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/23 18:42
    @Canditti: W przypadku naszego ważenia wyglądało to następująco:
    Producent podaje informację na opakowaniu: "Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu zamrożonego. Wartość energetyczna 160 kcal."
    Frytki do zważenia przygotowałam zgodnie z propozycją producenta: 220 C, 20 min.
    Przed upieczeniem ważyły 400 g, a po upieczeniu 300 g. Stąd po przeliczeniach 213 kcal / 100 g.
  • MrTomasz 2015/07/16 14:19
    Frytki te są z dodatkiem oleju słonecznikowego, warto to zaznaczyć bo same ziemniaki, aż tak kaloryczne nie są :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/16 14:52
    @MrTomasz: Spójrz na skład znajdujący się pod zdjęciem: "Skład: ziemniaki, olej słonecznikowy (5 %).". Uważam, że wystarczy w tym miejscu informacja odnośnie dodatku oleju.
  • Ja takie frytki robię na patelni. Rozmrażam porcję w mikrofalówce, a następnie wrzucam na suchy teflon (każde frytki z mrożonki już mają dodany tłuszcz), podpiekam ok. 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas obracając je widelcem. Wychodzą pyszne i chrupiące, niczym nie ustępują tym z piekarnika, a robi się je o wiele szybciej. No i koszt - co innego palnik włączony na 3 minuty, a co innego piekarnik chodzący przez 15, zanim się porządnie nagrzeje ;)

    Frytki są pyszne do ryby i surówki, albo mniej tradycyjnie, do panierowanego tofu. A jak nie mam co zrobić na obiad, to na szybko robię frytki i sos czosnkowy na jogurcie greckim, i do tego bukiet warzyw- brokuły, kalafior, marchewka, fasolka, brukselka, kukurydza, albo jakis mix surówek. Smacznie, tanio i pożywnie :)
  • A kiedyś zaszalałam, i zrobiłam z różnych resztek zapiekankę: na przemian układałam w naczyniu frytki, podgotowane brokuły, ser żółty, przyprawy i potem na wierzch sos czosnkowy. Koniecznie muszę to powtórzyc ;)
  • Ja od jakiegoś czasu przekonałam się do gotowych frytek. Wybieram te, które mają najmniej tłuszczu. Potem piekę w piekarniku, dwa razy zmieniając papier do pieczenia - wciąga sporo tłuszczu, więc jeszcze bardziej obniżam kaloryczność. A zjedzenie raz na jakiś czas takiej porcji nikomu nie zaszkodziło, najważniejsze, by nie była to podstawa diety.
  • PannaMłoda 2015/11/03 15:23
    Jest tu może ktoś kto wie jak zrobić frytki z piekarnika domowe BEZ dodatku tłuszczu jakiegokolwiek? Ale tak żeby się nie przyklejały i rozwalały przy przemieszaniu , bo takie to mi wychodzą ;p
  • chyba kiedyś wypróbuję metodę Tvk_91 - nieznoszę obierania kartofli ;)
  • @Izabela przecież przy pieczeniu w piekarniku tłuszcz z frytek skapuje i wsiąka w papier do pieczenia, więc Twój przelicznik masa przed, a masa po upieczeniu jest niezbyt trafiony :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/14 18:11
    @Boris: "Twój przelicznik masa przed, a masa po upieczeniu jest niezbyt trafiony" W tym przypadku jest trafiony.
    "przecież przy pieczeniu w piekarniku tłuszcz z frytek skapuje i wsiąka w papier do pieczenia" Jeżeli frytki byłyby skąpane w tłuszczu albo skropione tłuszczem bezpośrednio przed pieczeniem to owszem, część tłuszczu zostałaby na papierze. Papier nie był nasiąknięty tłuszczem.
    Możesz również sama empirycznie wykonać czynność pieczenia powyższych frytek i zważyć papier przed i po upieczeniu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę